In 6 stappen naar de ideale BIKEfit

Intakegesprek

1. INTAKEGESPREK

Elke fietspositionering begint met een grondig intakegesprek waar we trachten te achterhalen wat jouw doelstellingen zijn. Dit kan gaan van specifieke klachten verhelpen, een betere hanteerbaarheid van je fiets bekomen tot het verbeteren van het algemeen comfort.

Steeds gaan we na wat jouw eventuele voorgeschiedenis van klachten op en naast de fiets zijn. En of je hiervoor al behandeling ondergaan hebt?

Ook trachten we na te gaan hoe het gesteld is met de Belasting - Belastbaarheid van je lichaam op dit moment, om zo een volledig mogelijk beeld te krijgen van jouw individuele situatie.

A.d.h.v. deze gegevens komen we al een stap dichter bij het bereiken van jouw doelstelling.

Lichamelijke screening

2. LICHAMELIJKE SCREENING

Elk lichaam is uniek! Daarom gaan we, aan de hand van een kinesitherapeutische screening, na waar de limieten liggen van jouw lichaam.
We gaan steeds grondig te werk:
-  Inspectie van de algemene lichaamshouding in verschillende vlakken.
-       Analyse van je voetbiomechanica.
- Nagaan van een eventueel (onder-/boven) beenlengteverschil.
-      Analyse van de mobiliteit van je gewrichten.
-     Testen van de flexibiliteit en stabiliteit van verschillende  spiergroepen.

 

Deze inzichten zijn noodzakelijk om een inschatting te kunnen maken hoe jouw lichaam op de fiets reageert zodat we gestructureerde aanpassingen aan je fiets kunnen maken, helemaal op jouw maat.
Ook krijgen we een idee wat de werkpunten aan je lichaam zijn. Die zouden we kunnen aanpakken een oefenschema op te stellen, eventueel in samenspraak met je huidige kinesitherapeut of personal trainer.

Analyse fietspostie

3. ANALYSE FIETSPOSITIE

Vooraleer we aanpassingen aan je fietspositie kunnen maken moeten we eerst je huidige positie in kaart brengen. Daarom meten we steeds je huidige fiets en schoenplaatjes op.

Vervolgens kijken we hoe jouw lichaam beweegt op de huidige fietsafstelling. Dit doen we eerst via een globale visuele check. Daarna gaan we meer in detail kijken met behulp van markers, lasers en videoanalyse naar de exacte gewrichtshoeken op de fiets.

Beide metingen gebeuren op je eigen fiets, gemonteerd op een indoor fietstrainer (Wahoo Kicker) waarbij we ook steeds de wattages afstemmen op jouw normale fietsprestaties. Je positie op de fiets is namelijk afhankelijk van de intensiteit van de inspanning. Hier houden we dus ook steeds rekening mee!

Correcties

4. CORRECTIES

Nu we de drie vorige stappen hebben doorlopen kunnen we aan het echte werk beginnen, namelijk je fietspositie optimaliseren!
Fietsers hebben 5 contactpunten met hun fiets (2 voeten, 1 zitvlak en 2 handen). Dit zijn ook de 5 punten waar we als bikefitter aan kunnen sleutelen. 

 

VOETEN

Het contactpunt met de voeten kan respectievelijk gaan van de positie van je schoenplaatjes aanpassen tot het gebruiken van inlegzolen of pedal spacers.

ZITVLAK

Het contactpunt op het zadel kunnen we beïnvloeden door zowel de hoogte, de kanteling als de setback (voor-/achterwaartse positie) aan te passen. Maar we kunnen er ook voor opteren om een volledig ander zadel te plaatsen. Een nieuwe zadel mag steeds gedurende een periode van twee maanden getest worden.  

HANDEN

Tot slot kunnen we de handvatting op de shifters optimaliseren. Dit kan bekomen worden door met de kanteling van het stuur/shifters te spelen of de opvullingen onder/boven je stuurpen te wisselen. Soms is het aangeraden om een andere lengte van stuurpen of een breder/smaller stuur te gebruiken. Dit kan steeds gesimuleerd worden tijdens de BIKEfit.

Aanpassing aan de fiets worden steeds in samenspraak met jou gemaakt, om zo de meest optimale positie voor jouw doelstelling te bekomen.

Verslaggeving

5. VERSLAGGEVING

Om de ervaring compleet te maken wordt er steeds een uitgebreid verslag gemaakt van de hele procedure. Hierin zal de fietsafstelling van voor en na de BIKEfit terug te vinden zijn. Foto's van jouw oude en nieuwe positie op de fiets - voor en na.

Hier kan ook eventueel advies naar jouw vertrouwde kinesitherapeut/personal trainer aan toegevoegd worden, indien blijkt dat er ook werkpunten zijn aan je lichaam.

Follow-up

6. FOLLOW-UP

Omdat een korte tijd fietsen op een indoor fietstrainer niet hetzelfde is als enkele uren op de weg, bieden we ook steeds een follow-up aan in een periode van 4 maanden na de eerste fitting. Zo kan je de nieuwe positie uitgebreid testen tijdens het echte fietswerk.

Trouwens, wist je dat fysiologische veranderingen in je spieren bij een krachtprogramma wel 6-8 weken kan duren. Dus geef jezelf ook de tijd om te verbeteren. Volhouden is de boodschap!